U wilt zonnepanelen aanschaffen, sterker nog, misschien heeft u al zonnepanelen, maar u bent benieuwd naar wat deze zwarte panelen op uw dak nou precies doen. U weet dat ze energie leveren, maar hoe doen ze dit precies. En hoe weet u of u zonne-energie gebruikt, of energie van uw energiemaatschappij?

De werking van zonnepanelen, dit is wat er gebeurd

Wanneer u zonnepanelen op uw dak heeft, vangen zij het zonlicht op. Dit zonlicht wordt door de zonnepanelen omgezet in elektriciteit. Dit wordt ook wel gelijkstroom genoemd. Gelijkstroom kunt u niet gebruiken voor uw elektrische apparaten. Om de opgewekte elektriciteit te kunnen gebruiken moet het worden omgezet in wisselstroom. Dit gebeurt in de omvormer. De wisselstroom gaat vervolgens naar de meterkast en vanuit hier kunt u de opgewekte stroom gebruiken.

Meer stroom uit uw zonnepanelen

Normaal gesproken is het zo dat alle zonnepanelen met elkaar in verbinding staan. Het kan dus zo zijn dat een zonnepaneel die minder zonlicht opvangt, de prestaties van de andere panelen kan beïnvloeden. Om dit tegen te gaan kan er gebruik worden gemaakt van de werking van een optimizer voor zonnepanelen. De ‘power optimizers’ zorgen ervoor dat elk zonnepaneel het hoogste rendement kan behalen. Wanneer er een power optimizers onder uw zonnepanelen zijn geplaatst kunnen de zonnepanelen die minder zonlicht opvangen niet de resultaten van uw andere zonnepanelen beïnvloeden. Elk zonnepaneel behaalt dus het hoogste rendement.

De werking van uw zonnepanelen controleren

Wanneer u het idee heeft dat uw zonnepanelen minder energie opwekken dan voorheen, is het verstandig om de werking van uw zonnepanelen te controleren. Dit kan op meerdere manieren. Eén van deze manieren is het in de gaten houden van het display op uw omvormer. De hoeveelheid opgewekte stroom wordt hier namelijk weergegeven. Een andere manier om de werking van uw zonnepanelen te meten is via het internet. Wanneer u een wifi verbinding heeft met uw omvormer kunt u de resultaten aflezen vanaf uw computer of uw telefoon.

Wilt u meer weten over de werking van uw zonnepanelen? Wij beantwoorden graag al uw vragen!

About Post Author