Terugleveren stroom zonnepanelen

Stroom terugleveren aan de energiemaatschappij: hoe werkt dat precies?

Wie gebruik maakt van zonnepanelen om stroom op te wekken, weet dat u wel eens meer stroom opwerkt dan dat u gebruikt. In dat geval wordt de stroom teruggeleverd aan de energiemaatschappij. Dat is voor iedereen handig, want het is goed voor het milieu en bovendien verdient u er zelf ook nog wat aan. Hetgeen wat u dan verdient, wordt de ‘terugleververgoeding’  genoemd. Maar hoe werkt stroom terugleveren precies en wat hebben we er aan? Dat leggen we u uit in deze tekst.

Hoe werkt het terugleveren van stroom?

Het komt – vooral op dagen dat de zon veel schijnt – wel eens voor dat u met de zonnepanelen meer stroom opwekt dan dat u zelf gebruikt. In dat geval gaat de ‘overgebleven’ stroom, de stroom die u dus niet direct zelf gebruikt, via het stroomnetwerk terug naar de energiemaatschappij. Op dat moment kunnen andere mensen weer gebruik maken van de door u opgewerkte zonne-energie. Dat heeft zoals gezegd meerdere voordelen, want het zorgt voor een terugleververgoeding en bovendien gaat het onnodige verspilling van energie tegen.

Wat levert het terugleveren van stroom op?

Echter zal het ook wel eens voorkomen dat het andersom is: u verbruikt een dagje veel stroom door televisie kijken, computeren en een paar extra wasbeurtjes en u komt zelf stroom tekort. Dat kunt u middels het stroomnetwerk aan extra stroom komen. Vervolgens wordt er aan het einde van het jaar gesaldeerd: de energiemaatschappij kijkt hoeveel energie u hebt opgewekt en hoeveel u heeft verbruikt. Wanneer u meer stroom hebt teruggeleverd dan dat u heeft gebruikt, kunt u op een terugleververgoeding rekenen.

Deze terugleververgoeding wordt berekend over iedere kWh. Is het daarentegen zo dat u meer stroom heeft gebruikt dan dat u zelf via uw zonnepanelen hebt opgewekt? Dan bent u juist geld verschuldigd wat u dient terug te betalen aan de energiemaatschappij.

Terugleveren stroom voor grootgebruikers

Ook grootgebruikers, zoals ondernemingen, kunnen gebruik maken van zonnepanelen. Echter gaat het er hierbij wat anders aan toe. Bij grootgebruikers is de kans dat er meer stroom wordt opgewekt dan dat er wordt verbruikt uiteraard een stuk kleiner. Zodoende is het voor hen dan ook niet mogelijk om te salderen. Wel kan alle ‘overgebleven’ energie worden teruggeleverd tegen een terugleververgoeding.

De terugleververgoeding gaat per kWh en wordt afgesproken in een terugleverovereenkomst, dat door grootgebruikers verplicht moet worden afgesloten. Voor hen kan het bovendien nodig zijn om wat aanpassingen te doen aan de hoofdverdeler, onderverdeelkasten en kabels. Dit om deze geschikt te maken voor het vermogen van de zonnepanelen. Om te zorgen dat de terugleververgoedingen die u krijgt kloppen, heeft u een goed functionerende meter nodig. De meest voorkomende is een slimme meter. Daarbij kunt u niet alleen in één oogopslag zien wat uw zonnepanelen opleveren, maar uw netwerkbeheerder kan ook de standen op afstand uitlezen.

De Solarstudio voor al uw vragen over zonnepanelen

De SolarStudio is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de montage en het gebruik van zonnepanelen. Logischerwijs hebben zij dan ook veel verstand van het terugleveren van stroom. De SolarStudio heeft als missie om iedereen maximaal van de zon te laten genieten, zonder dat het extra geld kost. Wij zijn expert in de aanleg van zonnepanelen en bieden dit dan ook aan zonder investering. Maar ook op het gebied van terugleveren van stroom kunnen wij u goed op weg helpen.

Contact De Solarstudio voor alles omtrent stroom terugleveren

Dus wilt u wellicht meer weten over het terugleveren van stroom? Hoe het precies zit, wat de voordelen voor u zijn en hoe het in zijn werk gaat? Neem dan vooral contact op met De SolarStudio. Wij vertellen u alles wat u wilt weten en wie weet ervaart u binnen de kortste keren ook wel de voordelen die het terugleveren van stroom met zich meebrengt.

Zonnepanelen betalen

Het is u vast opgevallen dat steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Dit heeft dan ook verschillende redenen. Nederland wil bijvoorbeeld in het jaar 2050 niet meer afhankelijk zijn van…
Lees meer

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Om zonnepanelen terug te verdienen moet u vaak eerst in ze investeren, om vervolgens gratis zonnestroom te hebben. Welke factoren bepalen…
Lees meer