De werking van zonnepanelen

De werking van zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen zonlicht omzetten in elektriciteit door het zogeheten ‘photovoltaïsch’ effect. Doordat zonlicht schijnt op de zonnecellen worden elektronen losgemaakt in de zonnecel. Een zonnecel bestaat uit twee lagen, boven en onder gemaakt van het materiaal silicium. Dit is een halfgeleider die stroom geleidt wanneer er zonlicht op komt. Op de bovenste laag ontstaat een positieve lading en op de onderste laag een negatieve lading. Hierdoor krijg je gelijkstroom. Wanneer je meerdere zonnepanelen aan elkaar verbindt gaat de stroom lopen en bouw je elektriciteit op.

Schaduwval heeft invloed op de opbrengst van je zonnepanelen

Het is een fabel dat zonnepanelen bij een bewolkte dag of in de schaduw helemaal geen elektriciteit opwekken. Wel heeft de schaduwval invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. De opbrengst van de zonnepanelen wordt gereguleerd door de omvormers. Dit is het hart van de zonnepanelen en essentieel voor de werking ervan. Zonder omvormers kan je de gegenereerde elektriciteit van je zonnepaneel niet gebruiken.

Laat je eerst goed adviseren om zo de mogelijkheden in kaart te brengen, voordat je ervoor kiest om zonnepanelen te huren of kopen. Ook zonder directe investering kan je zonnepanelen kopen. Maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Seriegeschakelde zonnepanelen

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van verouderde omvormers, is de kans groot dat je niet het optimale rendement uit je zonnepanelen haalt. Verouderde omvormers in combinatie met seriegeschakelde zonnepanelen verliezen veel rendement. Wanneer sprake is van seriegeschakelde zonnepanelen, betekent dit dat alle panelen en omvormers met elkaar verbonden zijn. Hierdoor loopt de elektriciteit eerst door alle panelen voordat deze het elektriciteitsnetwerk opgaan. Wanneer een zonnecel in de schaduw valt en dus minder elektriciteit opwekt, heeft dit direct een negatieve invloed op de complete installatie en dus je rendement.

De omvormers van De SolarStudio

De SolarStudio werkt met een geïntegreerde omvormer per paneel. Dit betekent dat de zonnepanelen direct de opgewekte stroom omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom, bruikbaar voor het elektriciteitsnet.

De voordelen hiervan zijn:

  • Hoogste rendement per paneel
  • Schaduw op één paneel heeft geen invloed op de hele serie
  • Verschillende dakvlakken kunnen benut worden
  • Onbeperkt uit te breiden
  • Klaar voor de toekomst
  • Brandveilig en betrouwbaar
  • Met behulp van een slimme app is de prestatie per paneel te monitoren
  • 30 jaar garantie

De ligging en hellingshoek van de zonnepanelen

Het meest optimale rendement voor jouw zonnepanelen genereer je met een zuidelijke ligging onder een hoek van 36 graden. Dit zal niet altijd mogelijk zijn, maar dit betekent niet dat zonnepanelen niet mogelijk zijn voor jou. Het gemiddelde rendement wordt behaald met een zuidoostelijke of zuidwestelijke ligging onder een hoek van 20 tot 50 graden. Een adviseur kan op locatie een uitgebreid plan maken voor het meest optimale rendement. Hierin wordt er ook rekening gehouden met mogelijke schaduwval.

De ligging en hellingshoek van de zonnepanelen

Het meest optimale rendement voor jouw zonnepanelen genereer je met een zuidelijke ligging onder een hoek van 36 graden. Dit zal niet altijd mogelijk zijn, maar dit betekent niet dat zonnepanelen niet mogelijk zijn voor jou. Het gemiddelde rendement wordt behaald met een zuidoostelijke of zuidwestelijke ligging onder een hoek van 20 tot 50 graden. Een adviseur kan op locatie een uitgebreid plan maken voor het meest optimale rendement. Hierin wordt er ook rekening gehouden met mogelijke schaduwval.

Het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen

De meeste zonnepanelen worden in het blauw of in het zwart aangeboden. Er zijn zonnepanelen mogelijk in andere kleuren, maar deze leveren tot wel 15% minder energie dan zwarte zonnepanelen. Daarnaast zijn er sinds kort ook zogenoemde ‘dunne film’ panelen beschikbaar op de markt. Dunne film panelen zijn flexibeler en hebben daardoor meer mogelijkheden tot plaatsing. Echter is de opbrengst van deze dunne film zonnepanelen nog niet op hetzelfde niveau als de traditionele zonnepanelen.

Veiligheid van zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen dient veilig te gebeuren. Er wordt immers gewerkt met elektriciteit en dat dient professioneel te gebeuren. Zo moeten zonnepanelen altijd geplaatst worden met een aarding. Als dit niet gebeurt, vergroot je de kans op kortsluiting en brand. Laat je zonnepanelen dus alleen plaatsen door ervaren installateurs. Kies daarnaast voor zonnepanelen die voldoen aan de juiste Europese kwaliteitseisen.

Neem contact op met onze adviseurs voor zonnepanelen bij jou thuis!

De specialisten van De SolarStudio kunnen je volledig adviseren in de mogelijkheden rondom zonnepanelen. De adviseur komt bij jou thuis om de situatie te beoordelen. Vervolgens maken zij een plan om zoveel mogelijk uit jouw zonnepanelen te halen.

Zoekvragen:

Stroom loopt via een bepaalde richting, ook wel de stroomrichting genoemd. Bij wisselstroom is er een wisselende stroomrichting, vaak volgens een golvend patroon. Wisselstroom is de elektriciteit zoals die in je huis uit het stopcontact komt.

Bij gelijkstroom loopt de stroom, in tegenstelling tot wisselstroom, in één richting. De stroom wisselt dus niet van richting. Gelijkstroom wordt opgewekt door zonnepanelen en vinden we in accu’s en batterijen.

Wanneer we praten over spanning, bedoelen we de hoeveelheid elektriciteit die aanwezig is binnenin de lading. Bij stroom praten we over hoeveel elektrische lading zich verplaatst op het netwerk.

Onze projecten

Niets gevonden.

De SolarStudio komt graag kosteloos en vrijblijvend bij je langs om voor jou uit te rekenen hoe voordelig zonne-energie is.

Contactinformatie

Lange Dreef 8
4131 NH Vianen