Hoelang gaan zonnepanelen mee en waar moet u op letten?

De levensduur van zonnepanelen verschilt nogal in Nederland. Sinds de populariteit is gestegen en de vraag naar zonnepanelen is toegenomen, zijn er ook steeds meer merken en aanbieders van zonnepanelen op de markt gekomen. Door de vele verschillende merken en hun diverse zonnepanelen kan het soms lastig zijn om de beste hieruit te pikken. Zonnepanelen zijn een grote investering en u wilt waar voor uw geld, met bij voorkeur een zo gunstig mogelijk rendement. In deze blog vertellen wij u precies waar u op moet letten bij het aanschaffen van zonnepanelen om een zo lang mogelijke levensduur te waarborgen.

Hoelang gaan zonnepanelen gemiddeld mee?

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen ligt tussen de 20 en 30 jaar. De kwaliteit van zonnepanelen wordt voornamelijk bepaald door het rendement en de levensduur, twee factoren die nauw met elkaar verbonden zijn. Gedurende deze 20 tot 30 jaar neemt het rendement geleidelijk af, een fenomeen dat we degradatie van zonnepanelen noemen.

Let op de kwaliteit van zonnepanelen

In de eerste 10 jaar hebben zonnepanelen een maximaal rendement, maar in de daaropvolgende 10 jaar neemt dit af tot ongeveer 90%. Na 25 jaar is het rendement gedaald tot ongeveer 80%. Het is dan ook beslist een must om te kiezen voor kwalitatieve zonnepanelen van een gerenommeerd bedrijf. Zeker wanneer u zonnepanelen aanschaft van een goedkoop, onbekend merk, zal het rendement van uw zonnepanelen veel sneller afnemen. Hiermee daalt de levensduur van de zonnepanelen dan ook aanzienlijk.

Belangrijk: De economische levensduur van zonnepanelen

De economische levensduur van zonnepanelen wordt bepaald door de kosten te vergelijken met de opbrengst. Als u zonnepanelen huurt van een lage kwaliteit, moet u rekening houden met een mogelijke rentestijging, waardoor uw maandlasten kunnen stijgen. Door degradatie van uw zonnepanelen worden ze ook minder winstgevend en zal u uiteindelijk dus vrijwel niet profiteren van rendement. Om de economische levensduur van zonnepanelen te verlengen, kiest u voor kwalitatieve zonnepanelen.

Houd rekening met de terugverdientijd van zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen kunt u om verschillende redenen doen. Het kan zijn dat u wilt besparen op uw energiekosten of dat u uw huis wilt verduurzamen. Wanneer u ervoor kiest om zonnepanelen aan te schaffen om energiekosten te besparen, is het handig om te weten wat de terugverdientijd is van de zonnepanelen. Dit bepaalt u door de terugverdientijd te vergelijken met de verwachte levensduur.

Zo berekent u de terugverdientijd van uw zonnepanelen

De berekening van uw terugverdientijd is zo simpel als de kosten voor de installatie van uw zonnepanelen minus de btw (deze kunt u namelijk terugvragen). Bepaal wat de ‘Wattpiek’ (Wp) per paneel is en vermenigvuldig dit met het totaal aantal panelen. Vermenigvuldig de uitkomst met 0.9 en hieruit komt uw jaaropbrengst in kWh. Op basis van wat u per jaar bespaart, kunt u bepalen hoelang het duurt voordat u uw investering heeft terugverdiend.

Waarop moet u letten bij het aanschaven van zonnepanelen

Het is dus essentieel om bij het aanschaffen van zonnepanelen niet alleen te letten op de kosten, maar ook op de levensduur ervan. De economische levensduur van zonnepanelen wordt sterk beïnvloed door de opbrengst en de hoogte van de investering. Het maken van een weloverwogen keuze, met name wat betreft de kwaliteit van de zonnepanelen is dus van groot belang. Vraag dan ook altijd tijdig advies van een expert om er zeker van te zijn dat u de perfecte keuze in aanschaf maakt.

Zonnepanelen zonder eigen investering aanschaffen? Neem gerust contact op!

Dankzij ons speciale betaalconcept kunnen wij DSE-zonnepanelen zonder eigen investering aan u aanbieden. Hierdoor bent u verzekerd van kwalitatief hoogstaande zonnepanelen met een lange levensduur. Interesse? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs.

Zonnepanelen installateurs

Zonnepanelen laten installeren door een zonnepanelen installateur? Ga voor het vaste en professionele team van De SolarStudio! Onze zonnepanelen installateurs zijn erkende gecertificeerde vakmensen, die zorgen voor de hoogste kwaliteit.…
Lees meer

Zonnepanelen op een plat dak

Bent u erover aan het nadenken om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen? Dat kan! Zonnepanelen kunnen zowel op een schuin als op een plat dak geplaatst worden. Bij…
Lees meer