Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische auto?

Ben je wel eens klaar met die alsmaar stijgende benzineprijzen? En heb je de behoefte om eens goedkoper te gaan rijden? Dan is het goed mogelijk dat je al eens hebt nagedacht over een elektrische auto. Het is niet alleen duurzamer, maar ook nog eens een stuk aangenamer voor de portemonnee. Wat het daadwerkelijk allemaal scheelt en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om een elektrische auto te rijden, leggen we je uit in deze tekst.

Elektrisch rijden versus benzine rijden

Elektrisch rijden is uit zichzelf al een stuk duurzamer en goedkoper dan rijden op benzine. Kijk bijvoorbeeld eens naar het volgende voorbeeld. Een behoorlijk zuinige benzine auto rijdt ongeveer 18 kilometer op 1 liter brandstof. Op het moment van schrijven kost een liter benzine €1,90. Dan weet je dat het 1,90/18 ruim €0,105 per kilometer kost.

Als je vervolgens berekent hoeveel het rijden met elektrische auto met laadpaal kost, dan is dat vele malen minder. De elektrische auto rijdt ongeveer 7 kilometer op 1 kilowattuur, terwijl 1 kilowattuur grijze stroom ongeveer €0,23 kost. Dan kan je berekenen dat rijden met een elektrische auto 0,23/7 = €0,033 kost. Dat is dus ruim drie keer zo goedkoop!

Elektrische auto en zonnepanelen

Niet heel gek dus, dat steeds meer mensen ervoor kiezen om elektrisch te gaan rijden. Wat je om die reden ook steeds vaker ziet, is dat mensen het elektrisch rijden combineren met zonnepanelen. Dat is voordelig, want je wekt zelf energie op om je auto te laten rijden. De kosten zijn laag en daarnaast is het ook nog eens erg duurzaam. Je wekt de energie die nodig is voor het laden van de auto zelf op om zo extra kosten te besparen.

Eigen brandstof opwekken met zonnepanelen

Je elektrische auto opladen via je eigen zonnepanelen kent dus veel voordelen. Je auto is lekker schoon en stil en je kunt je eigen ‘brandstof’ opwekken. Maar hoeveel zonnepanelen heb je nu eigenlijk nodig voor je elektrische auto? Dat is niet exact te zeggen, omdat het afhankelijk is van de afstand die de auto in een jaar aflegt. De gemiddelde elektrische auto heeft ongeveer 16 zonnepanelen per jaar en een laadpaal nodig om volledig op zonne-energie te kunnen rijden. Voor een hybride auto geldt dat 6 zonnepanelen genoeg zijn.

Niet alleen de afstand die je per jaar overlegt is belangrijk als je berekent hoeveel zonnepanalen je nodig hebt om een elektrische auto te kunnen rijden. Ook het soort paneel is uiteraard van belang. Daarnaast is ook de ligging van de panelen ten opzichte van de zon een belangrijke factor.

Maak kennis met De SolarStudio

Ben je onder de indruk geraakt van de voordelen die de combinatie tussen en elektrische auto en zonnepanelen met zich meebrengt? Dan is het tijd om kennis te maken met De SolarStudio. Wij hebben een speciale missie: iedereen maximaal van de zon laten genieten, zonder dat het extra geld kost. De SolarStudio is expert in de aanleg van zonnepanalen en biedt deze aan zonder investering. Na een kennismaking en persoonlijk advies wordt er snel voor je berekend hoe voordelig zonnepanelen voor jou zijn. Vervolgens zorgen we ervoor dat de zonnepanelen ook daadwerkelijk snel voor je werken.

Neem direct contact op!

De SolarStudio geeft graag persoonlijk advies op maat; kosteloos en vrijblijvend. Neem daarom direct contact op en jouw wensen en ideeën zullen snel met je worden besproken.

subsidie zonnepanelen

Subsidie aanvragen voor zonnepanelen

Krijg ik subsidie op zonnepanelen? Voor veel mensen die zonnepanelen aanschaffen is het belangrijk om te weten of je subsidie ontvangt voor de plaatsing van zonnepanelen. Vooral bij de opkomst…
Lees meer
zonnepanelen en warmtepomp

Zonnepanelen en een warmtepomp

Bent u zich ook bewuster van het milieu en het belang van de aarde voor onze kinderen en kleinkinderen? Steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen.…
Lees meer

Lening zonnepanelen

Hoewel zonnepanelen steeds betaalbaarder worden, spreekt u over “nog best een bedrag” wanneer u zonnepanelen op uw dak wilt laten plaatsen. Een lening voor zonnepanelen kan uitkomst bieden. Er zijn…
Lees meer