Bent u zich ook bewuster van het milieu en het belang van de aarde voor onze kinderen en kleinkinderen? Steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Dit is duurzaam en ook nog eens goed voor de portemonnee!
Bent u van plan een warmtepomp te laten installeren en wilt u die energie daarvoor graag opwekken met zonnepanelen? Ook dat kan. Door de zonnepanelen te combineren met de warmtepomp maakt u van twee duurzame oplossingen gebruik en draagt u dus direct bij aan een duurzamere samenleving.
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een elektrisch apparaat waarmee u uw huis kan verwarmen en koelen. Waar u gewend bent aan een CV-ketel op de zolder of lucht direct verwarmen met stroom, onttrekt de warmtepomp de warmte uit een bron in plaats van gas. Deze bron kan zijn de buitenlucht, de bodem of de zonnepanelen op het dak van uw woning. In dit proces van opwekken van warmte gebruikt de warmtepomp stroom. Het is een zeer geavanceerd en innovatief systeem want onder de juiste omstandigheden gebruikt de warmtepomp 1 kWh stroom om ongeveer 4 kWh warmte te maken! Op deze manier is uw woning in een klap een stuk milieuvriendelijker.
Duurzaam
We gebruiken ook gas voor het warme water uit de kraan en onze douche. Maar het gas raakt op. Dit is een van de redenen dat we op zoek gaan naar duurzame oplossingen. Een warmtepomp is daar een van. Er worden ook steeds meer woningen gebouwd die van het gas af zijn. Dit is beter voor het milieu en ook nog kostenbesparend. Gas wordt namelijk in de toekomst duurder door de hogere belasting en doordat het steeds schaarser wordt zullen deze prijzen enkel nog maar gaan stijgen.
Hoeveel zonnepanelen voor een warmtepomp?
Als u een warmtepomp gaat gebruiken in combinatie met zonnepanelen op het dak zou het natuurlijk helemaal mooi zijn wanneer deze elkaar versterken. Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft voor het gebruik van uw warmtepomp hangt af van verschillende factoren. Niet elke warmtepomp gebruikt evenveel stroom en het ligt ook aan de samenstelling van uw gezin hoe hoog en intensief het stroom verbruik is. Om een gemiddelde aan te houden als voorbeeld, een gezin van 4 personen met een warmtepomp verbruikt ongeveer 7000 kWh aan stroom per jaar. Waarvan de helft naar de warmtepomp gaat. Een zonnepaneel levert ongeveer 260 tot 327 kWh als het een paneel is van 360 Wattpiek. Dit betekent dat er ongeveer 11 panelen nodig zijn om aan de 3500 kWh te komen zodat de warmtepomp kan werken op de zonne-energie.
Zonnepanelen aanschaffen? Neem contact op
Maak hier een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs
Zoals aangegeven hangen er meerdere factoren aan een goed en efficiënt werkende warmtepomp. Een warmtepomp werkt het best in een goed geïsoleerde woning. Hoe beter uw woning geïsoleerd is, des te minder energie er nodig is om de temperatuur in uw woning te regelen en aangenaam te maken. Ook speelt de situatie op uw dak een grote rol. In de meest ideale situatie is uw dak schaduwvrij, gericht op het zuiden en de panelen in de beste hellingshoek. Ook moet er voldoende ruimte beschikbaar zijn om een aantal panelen kwijt te kunnen.
Hoe wekken zonnepanelen stroom op?
Als de zon schijnt en u heeft zonnepanelen dan wekt u stroom op. Het omzetten van licht naar stroom gebeurt in het zonnepaneel. Wanneer er licht op schijnt ontstaat er ‘gelijkstroom’. Een omvormer welke altijd is geïnstalleerd bij de zonnepanelen zorgt ervoor dat de stroom wordt omgezet in wisselstroom. Dit is dezelfde soort stroom die uit uw stopcontact komt. Een omvormer hangt vaak in de buurt van de meterkast. Hier kunt u precies alles op aflezen wat uw panelen opleveren en wat het u aan kosten bespaard. Ook wanneer de zon niet schijnt kan er energie worden opgewekt! Daar wordt u toch ook opgewekt van?!
Wilt u meer informatie over het hebben van zonnepanelen of een warmtepomp? Neem contact op, wij helpen u graag verder!